Startpagina | Rechtsbijstandsverzekering Opzeggen

Rechtsbijstandsverzekering Vergelijken

Een rechtsbijstandsverzekering is in België niet verplicht. Dit is een van de redenen dat de verzekeraars allen hun eigen pakket hebben kunnen samenstellen en de verzekeringen daarom aardig kunnen verschillen. Deze verschillen maken het noodzakelijk om de verschillende rechtsbijstandverzekeringen goed te vergelijken en uiteindelijk de rechtsbijstandsverzekering die kiezen die het best past bij de persoonlijke situatie. Dit is niet altijd de rechtsbijstandsverzekering die het goedkoopst is, met name de voorwaarden zijn bij deze verzekering ook van groot belang. Door de verzekeringen alleen op prijs te vergelijken kan er een scheve vergelijking ontstaan en zal uiteindelijk niet de beste rechtsbijstandsverzekering kunnen worden gevonden.

Voorwaarden

Net als bij iedere andere verzekering kunnen de voorwaarden van een rechtsbijstandsverzekering flink verschillen wanneer er twee verschillende verzekeraars worden vergeleken. Zeker gezien het feit dat de verzekering in België niet verplicht is kunnen de voorwaarden flink uiteen lopen.

Allereerst kunnen er verschillen ontstaan in de algehele dekking van bepaalde kosten. Let er bijvoorbeeld goed op dat ook de insolventie van derden wordt vergoed. Het komt namelijk relatief vaak voor dat de veroorzaker van een bepaalde schade of andere kosten hier niet voor op kan draaien. De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering of de rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, waardoor het goed kan voorkomen dat de tegenpartij over onvoldoende financiële middelen of verzekeringen beschikt om de kosten te kunnen dekken. In zo'n geval is het zelfs niet voldoende om in het gelijk gesteld te worden, van een kale kip valt er immers niet te plukken. In zo'n geval is het belangrijk om een goede dekking te hebben omtrent de insolventie van derden. De verzekering zal namelijk uitkeren zodra een derde de schade niet kan vergoeden, maar het juridisch blijkt dat de verzekeringnemer wel degelijk recht heeft op deze vergoeding. Op die manier zal de schade alsnog worden betaald en krijgt de verzekeringnemer niet te maken met allerlei hoge kosten.

Ten tweede is het slim om te kijken naar de maximale vergoeding in bepaalde gevallen. Bijna alle verzekeraars werken namelijk met een maximaal uit te keren bedrag, dat afhankelijk is van de situatie. Bepaalde mensen zullen meer risico lopen op bepaalde kosten, dan anderen. Het is daarom goed om van te voren het risico in te schatten dat wordt gelopen. Door de rechtsbijstandsverzekering te kiezen die de meest uitgebreide dekking biedt voor de schades en kosten die het meest voor de hand liggen, kan een goed passende rechtsbijstandsverzekering worden afgesloten. Dit hoeft niet per definitie de goedkoopste te zijn.

Prijs

Door de rechtsbijstandsverzekering allereerst te selecteren op de voorwaarden in plaats van de prijs, kan er een verzekering worden afgesloten die ook op de lange termijn de goedkoopste zal blijken. Een verzekering die uit een vergelijking op alleen de prijs de goedkoopste blijkt kan uiteindelijk toch duurder uitvallen wanneer het aankomt op de vergoeding van bepaalde kosten of een schade. Wanneer de vergoeding vanwege de voorwaarden achteraf tegenvalt zullen er alsnog hoge kosten optreden en heeft de goedkope premie over de jaren tot maar weinig geleid waardoor de verzekering uiteindelijk alsnog duurder is.