Startpagina | Rechtsbijstandsverzekering Opzeggen

Waarom een Rechtsbijstandsverzekering nemen?

In België is het niet wettelijk verplicht om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten (er zijn eigenlijk slechts een beperkt aantal verzekeringen verplicht in België. De rechtsbijstandsverzekering wordt daarnaast doorgaans niet contractueel verplicht, zoals bij de brandverzekering. Bepaalde instellingen of personen kunnen die verzekering verplichten door middel van een voorwaarde in het contract, dit zal bij een rechtsbijstandsverzekering niet snel aan de orde zijn. Iedereen is daarom volledig vrij om wel of geen rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dit is een van de redenen waarom de rechtsbijstandsverzekering niet heel erg bekend is en veel mensen de voordelen niet zo goed kennen. Het valt namelijk wel degelijk aan te raden om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Rechtsbijstand is doorgaans een dure aangelegenheid en de kosten kunnen plotseling opduiken.

Waar voor nodig?

Een rechtsbijstandsverzekering zorgt voor de juridische afhandeling van conflicten. Een rechtsbijstandsverzekering zal daarmee in werking treden zodra er bijvoorbeeld een conflict ontstaat tussen de werkgever en de werknemer. Denk bijvoorbeeld eens aan een reorganisatie waarbij er een hoop ontslagen zullen vallen. Niet iedere werknemer zal voldoende op te hoogte zijn van zijn of haar juridische rechten en plichten en zal daarmee niet altijd in staat zijn om het onderste uit de kan te halen. Dit kan betekenen dat de werkgever er met een koopje vanaf kan komen en de werknemer daarmee sterk benadeeld wordt. Voor zo'n geval zou het ideaal zijn om een rechtsbijstandsverzekering achter de hand te hebben en zo een gedegen verdediging te kunnen voeren.

Ten tweede kan het erg handig zijn om een rechtsbijstandsverzekering te hebben wanneer er een conflict ontstaat met de buren. Het komt geregeld voor dat er een schutting of een boom geplaatst wordt, zonder dat de beide buren het er volledig over eens zijn. Zo conflict zal de gemoederen regelmatig hoog op laten lopen, waardoor het interessant is om een onafhankelijk, juridisch geschoold persoon naar de situatie te laten kijken. Door hiervoor bijvoorbeeld een advocaat in te schakelen of zelfs een gang naar de rechter in te zetten kan de situatie goed worden beoordeeld en kan er een objectieve uitspraak worden gedaan. Beide partijen zullen zich aan deze uitspraak moeten houden, wat leidt tot een oplossing van het conflict. Het in de arm nemen van een advocaat kan echter flink in de papieren lopen, waardoor een rechtsbijstandsverzekering een goede uitkomst kan bieden.

Dekking

Zoals gezegd kunnen de kosten van rechtsbijstand behoorlijk oplopen. Een beetje advocaat rekent ten minste honderd euro per uur, iets wat veel mensen niet zomaar kunnen betalen. Daarnaast is de uitkomst van een eventuele gang naar de rechter vaak onbekend, waardoor de kosten nog hoger op kunnen lopen en het maar de vraag is of er ook daadwerkelijk iets mee zal worden bereikt.

Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten van een advocaat en een eventuele gang naar de rechter. Daarnaast biedt een rechtsbijstandsverzekering de mogelijkheid om een advocaat te leveren, waardoor er niet zelf naar juridische hulp hoeft te worden gezocht. Let hierbij wel goed op de voorwaarden van de vergoeding, veel verzekeraars werken met een maximaal te vergoeden schade in bepaalde gevallen.